طبق اعلام وزارت خارجه ایران خبر دستگیری ۵ بریتانیایی در آبهای خلیج فارس در دست بررسی است. بریتانیا نیز ضمن تآیید خبر، دستگیرشدگان را غیرنظامی خوانده. وزیر خارجه بریتانیا امیدوار است که این ماجرا هر چه زودتر فیصله یابد.
دستگیری پنج تبعهی بریتانیایی که بریتانیا آنها را «قایقرانان» و ایران آنها را «ملوانان» بریتانیایی نامیدهاند در روز چهارشنبه (۲۵ نوامبرـ ۴ آذرماه) اتفاق افتاده است.
اسفندیار رحیممشایی، رئیس دفتر محمود احمدینژاد، روز سهشنبه پس از تأیید خبر بازداشت ۵ بریتانیایی در آبهای خلیج فارس، به خبرگزاری نیمهرسمی فارس گفت، اگر «سوء نیت» آنها اثبات شود، جمهوری اسلامی «برخورد قاطع» خواهد کرد.
پیش از آن رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجهی ایران اعلام کرد، خبر دستگیری ۵ تبعهی بریتانیایی در دست بررسی است و در صورت صحت و سقم، این خبر به اطلاع همگان خواهد رسید.
این در حالیست که به گفتهی خبرگزاری فارس، علیرضا تنگسیری، از فرماندهان نیروی دریایی سپاه، این خبر را تأیید و اعلام کرد که «انگلیسیها توسط نیروی دریایی سپاه دستگیر شدهاند.»
خبرگزاری فارس همچنین از تجمع دانشجویان دانشگاههای تهران در برابر سفارت انگلیس در روز چهارشنبه «به منظور مطالبه از رژیم سلطنتی انگلیس برای تحویل آرش حجازی» خبر داده است. این خبرگزاری از آرش حجازی به عنوان «قاتل ندا آقا سلطان» یاد کرده و گفته است که دانشجویان در این تجمع خواستار «تحویل آرش حجازی برای محاکمه در دادگاه صالحه» هستند.
به گفتهی خبرگزاری فارس، دانشجویان همچنین اعلام کردند که «اعتراض به اقدام اخیر ملوانان انگلیسی در ورود غیر قانونی به آبهای جمهوری اسلامی» از موارد دیگر اعتراضهای تجمع چهارشنبه خواهد بود.
نخستین بار وزارت خارجه بریتانیا این خبر را منتشر کرد
وزارت خارجهی بریتانیا عصر روز دوشنبه (۳۰ نوامبر ـ نهم آذرماه) در لندن اعلام کرد که ۵ قایقران بریتانیایی در آبهای خلیج فارس توسط نیروی دریایی ایران بازداشت شدند. وزارت خارجهی بریتانیا هدف این ۵ قایقران را رفتن به دبی برای شرکت در یک مسابقهی قایقرانی نامید. به گفتهی این وزارتخانه، این ۵ نفر احتمالا «به اشتباه» وارد آبهای ایران شدهاند.
دیوید میلیبند، وزیر خارجهی بریتانیا، ابراز امیدواری کرد که این موضوع هر چه سریعتر حل و فصل شود. وی تصریح کرد، سفیر بریتانیا با وزارت خارجهی ایران در تهران تماس گرفته است. همچنین با مقامهای سفارت ایران در لندن تماس حاصل شده است.
وزیر خارجهی بریتانیا یک روز بعد یعنی روز سهشنبه در گفتوگو با "رادیو ۴ بیبی سی" گفت: «هیچ رویارویی یا مشاجرهای در کار نیست. تا جایی که ما میدانیم، با این افراد به خوبی رفتار میشود. انتظار ما هم از کشوری مانند ایران همین است.».
میلیبند افزود، برای ما قابل فهم است که دولت ایران این مسئله را بررسی کند. این کاری است قطعا معقول و ما خرسند میشویم که این موضوع هر چه سریعتر فیصله پیدا کند.»
به گفتهی وزارت خارجهی بریتانیا در لندن، این ۵ نفر هماکنون در ایران به سر میبرند و حالشان خوب است. همچنین به خانوادههای آنها در این زمینه اطلاع داده شده است.
بر اساس اطلاعاتی که تا کنون به دست رسیده،این پنج نفر از بحرین راهی مسابقهی "دبی ـ مسقط" بودند که پنجشنبهی گذشته، ۲۶ نوامبر، شروع و دو روز در پایتخت عمان، مسقط، خاتمه یافت. قایق آنها نیز متعلق به پروژهی قایقرانی نیروی دریایی بحرین بود.
خبرگزاری آلمان با اعلام این خبر میافزاید که این دستگیری روابط ایران و غرب را که تحت تأثیر برنامهی اتمی ایران پرتنش است تیرهتر خواهد کرد. ایران چند روز پیش اعلام کرد که ۱۰ مرکز جدید غنیسازی را در دست تأسیس دارد.
در مارس ۲۰۰۷ نیز ۱۵ ملوان بریتانیایی که به گفتهی ایران وارد آبهای این کشور شده بودند توسط نیروهای ایرانی دستگیر شدند. در آن زمان لندن این ادعای جمهوری اسلامی را رد کرد و اظهار داشت که این ملوانان در چارچوب مأموریت سازمان ملل در آبهای عراق در تردد بودند. این ماجرا که به یک بحران دیپلماتیک بین دو کشور منجر شده پس از دو هفته با آزادی ملوانان خاتمه یافته بود.
در سال ۲۰۰۴ نیز ۸ نظامی بریتانیایی در حالی که در آبهای شط العرب مشغول آموزش نیروهای امنیتی عراقی بودند توسط نیروهای ایرانی دستگیر شدند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
شما مي توانيد با انتقادات يا پيشنهادات خود ما را در انجام كاري كه مي كنيم يعني اطلاع رساني ياري نمائيد .
با تشكر - فرداي ايران